Thursday, November 28, 2013

Apa Yang Kamu Amalkan

Bismillah..

Coretan sekadar ingin berkongsi kegembiraan dan keserabutan kepala akibat lama tak menulis.

Alhamdulillah pagi tadi selamat mengkhatamkan kitab "Riyadhusshaalihin" susunan Imam an-Nawawi Rahimahullahu Ta'ala. Saya mulakan pembacaan kitab ini pada bulan September tahun lepas dan sengaja saya tidak mensegerakan pembacaan agar dapat menghayati sedikit demi sedikit intisari hadis-hadis yang terkandung di dalam kitab tersebut.

Di dalam kitab Riyadhussalihin ini, Imam an-Nawawi Rahimahullah menyusun hadis-hadis mengenai akhlak dan adab yang perlu kita amalkan selaku Muslim. Ada doa, cara makan, tidur, galakan beramal, ancaman dan sebagainya.IMAM AN-NAWAWI RAHIMAHULLAH TA`ALA


Terlanjur bercerita mengenai kitab ini, saya nukilkan juga secebis kisah hidup imam an-Nawawi Rahimahullahu Ta`ala.
Di penghujung kitab Riyadhusshalihin, beliau mencatatkan tarikh beliau menyelesaikan susunan kitab tersebut iaitu pada 14 Ramadhan tahun 670 Hijri di Dimasyq - 6 tahun sebelum beliau meninggal dunia. Imam an-Nawawi rahimahullah lahir pada tahun 631 Hijri dan meninggal pada tahun 676 hijri ketika usianya mencecah 45 tahun. Tidaklah terlalu tua. Tetapi dikatakan karya penulisannya kira-kira 40 buah. Selain Riyadhusshalihin, diantara karyanya yang masyhur ialah Syarah Shahih Muslim, al-Adzkar,Minhaj at-Tholibin dan banyak lagi.

Patah Tumbuh, hilang berganti. tetapi kehilangan ulama` tiada penggantinya. Karya-karya yang beliau tinggalkan menyebabkan beliau terus 'hidup' meskipun jasadnya tiada. Kita pula 'mati' meskipun jasad masih bernyawa.

Sejarah juga mencatatkan bahawa Imam an-Nawawi adalah ulama yang membujang sehingga ke penghujung usianya dek kerana keasyikannya dengan ilmu. Subhanallah..
Mudah-mudahan kisah ini menjadi motivasi buat kita untuk terus giat menuntut ilmu.


Sukar Menerima Nasihat

Andaikata di sekeliling kita ini tiada lagi manusia yang kita yakini untuk mendengarkan tutur bicaranya, cubalah mentadabbur al-Quran dan dipadukan pula dengan hadis Nabi shallahu `alaihi wasallam. Dr. Zahazan pernah berpesan agar kita jangan tidur sebelum membaca hadis Nabi shallahu `alaihi wasallam walaupun sepotong.

Pernah sesekali atas izin dan perancangan Allah Ta`ala, hadis-hadis yang saya baca pada hari tersebut begitu sesuai sekali dengan situasi yang sedang saya alami pada saat itu, terkesan sehingga terasa sebak. ٍBenarlah, Allah itu Maha Pengasih.Apa yang Kita Amalkan

Hakikatnya, banyak manapun buku yang kita baca, tidak memberi erti apa-apa sekiranya tidak diamalkan. Tersebut di dalam sebuah athar :

من عمل بما يعلم ورثه الله علم ما لم يعلم
"Barangsiapa yang mengamalkan apa yang dia ketahui, Allah akan mengurniakannya ilmu yang dia tidak ketahui."
اللهم لا علم لنا إلا ما علمتنا إنك أنت العليم الحكيم, اللهم علمنا ما ينفعنا وانفعنا بما علمتنا وزدنا علما

1705
Bayt `Ilmi, Urdun.


1 comment:

  1. Allah,saya tertarik dengan katakata dr.zahazan,perkongsian yg menarik

    ReplyDelete