Friday, January 24, 2014

ANDAI MALAM ITU SELAMANYA


Alhamdulillah, kita sedang berada dipertengahan musim sejuk dan kita telahpun menikmati keindahan salju di Tanah Syam ini yang turun selama beberapa hari pada minggu yang lalu. Jika kita amati keadaan di musim sejuk ini, banyak sekali kelebihan dan rahmat yang Allah Ta`ala limpahkan buat kita selaku hamba-Nya yang Mukmin dan penuntut ilmu khususnya. Siangnya yang singkat dan malam yang panjang menjadikan musim ini begitu indah untuk beribadah.

Kata Ibnu Mas`ud Radhiyallahu `anhu;

مرحبا بالشتاء، تنزل فيه البركات ويطيل فيه الليل للقيام، ويقصر فيه النهار للصيام
“Selamat datang musim sejuk. Diturunkan padanya keberkatan. Dan panjangnya malam untuk qiyam, dan pendeknya siang untuk berpuasa.”

Orang-orang soleh terdahulu begitu menghargai musim sejuk, meskipun dalam kedaan yang penuh kesukaran. Sukar untuk bangkit dari pembaringan, sukar untuk menyentuh air mengambil wudhu`, dan pelbagai kesukaran lagi. Namun kesukaran yang dihadapi dalam menyempurnakan ibadah merupakan sebaik-baik amalan, jika kita menghadapinya dengan penuh mujahadah dan sabar.

MALAM SEHINGGA QIYAMAT?

Allah menyatakan di dalam ayat 71-73 Surah al-Qashash;

قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِن جَعَلَ اللَّهُ عَلَيْكُمُ الَّيْلَ سَرْمَداً إِلَى يَوْمِ الْقِيَـمَةِ مَنْ إِلَـهٌ غَيْرُ اللَّهِ يَأْتِيكُمْ بِضِيَآءٍ أَفَلاَ تَسْمَعُونَ

Katakanlah: "Terangkanlah kepadaku, jika Allah menjadikan untukmu malam itu terus menerus sampai hari kiamat, siapakah Tuhan selain Allah yang akan mendatangkan sinar terang kepadamu? Maka apakah kamu tidak mendengar?"


قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ جَعَلَ اللَّهُ عَلَيْكُمُ النَّهَارَ سَرْمَدًا إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ مَنْ إِلَٰهٌ غَيْرُ اللَّهِ يَأْتِيكُمْ بِلَيْلٍ تَسْكُنُونَ فِيهِ ۖ أَفَلَا تُبْصِرُونَ

Katakanlah: "Terangkanlah kepadaku, jika Allah menjadikan untukmu siang itu terus menerus sampai hari kiamat, siapakah Tuhan selain Allah yang akan mendatangkan malam kepadamu yang kamu beristirehat padanya? Maka apakah kamu tidak memperhatikan?"


وَمِنْ رَحْمَتِهِ جَعَلَ لَكُمُ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لِتَسْكُنُوا فِيهِ وَلِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Dan kerana rahmat-Nya, Dia jadikan untukmu malam dan siang, supaya kamu beristirehat pada malam itu dan supaya kamu mencari sebahagian dari kurnia-Nya (pada siang hari) dan agar kamu bersyukur kepada-Nya.
Diantara tanda kebijaksanaan Allah `Azza Wa Jalla dan rahmat-Nya buat makhluk-Nya; diciptakan pergiliran diantara siang dan malam. Tidak dapat tidak manusia memerlukan kedua-duanya untuk meneruskan kehidupan di muka bumi ini. Dijadikan ketenangan pada waktu malam untuk manusia berehat daripada kesibukan beraktiviti pada siangnya. Panjangnya malam di musim sejuk ini kadangkala membuatkan kita merindu cahaya siang. Bayangkan jika malam berterusan tanpa digilirkan diantara siang, tanpa cahaya matahari, pastinya manusia akan berasa jemu dan segala aktiviti juga menjadi terhad. Alhamdulillah, sewajarnya kita memperbanyakkan syukur diatas kurniaan Allah Ta`ala yang Maha Bijaksana mengatur urusan alam dan makhluk-makhluk di dalamnya.6 JAM UNTUK TIDUR

Kajian di barat mengatakan bahawa kesejukan di musim ini menyebabkan kita sering berasa mengantuk disebabkan oleh kekurangan cahaya. Simptom ini dinamakan sebagai “winter tiredness” (bacaan lanjut di http://www.nhs.uk/Livewell/tiredness-and-fatigue/Pages/winter-tiredness.aspx ). Berdasarkan situasi musim sejuk di sini, tempoh masa di waktu malam adalah kira-kira 13 jam. Panjangnya tempoh waktu tersebut bukan bermaksud tidur kita juga perlu dipanjangkan. Bagi seorang penuntut ilmu, hidupnya perlu berdisiplin dari segenap sudut kehidupan sehariannya. Bermula daripada waktu bangun tidur, beribadah, makan, belajar, sehingga tidur semula; segalanya perlu diuruskan dengan cermat tanpa disiakan untuk perkara yang tidak memberi faedah.


Dr. Solah al-Khalidi Hafizhahullah di dalam buku motivasinya “al-Khittoh al-Barraqah” menyatakan :

“Waktu tidur perlu ditentukan dan berdisiplin terhadapnya tanpa ditambah tempohnya. Mencukupi bagi insan waktu tidur sederhana yang normal iaitu selama 6 jam sehari, bersamaan 1/4 daripada tempoh 24 jam seharian. Jika seorang penuntut ilmu itu tidur 8 jam ataupun 10 jam sehari, alangkah ruginya! Mengapa disiakan umurnya dua atau tiga jam hanya untuk tidur?! Hendaklah penuntut ilmu beriltizam dengan tmpoh 6 jam untuk waktu tidurnya tanpa dilebihkan kecuali jika sakit, dan tidak juga dikurangkan kerana ianya akan memberi kesan kepada urusannya, kerana tidak boleh diambil hak manusia daripada waktu tidurnya, dia akan memberontak. Penuntut ilmu juga perlu memilih waktu yang terbaik untuk tidur, iaitu hendaklah pada waktu malam, untuk mencapai tujuan sebenar tidur (berehat), kerana tidur di waktu malam mempunyai perbezaan ketara dengan tidur di waktu siang. Sesetengah manusia suka berjaga dalam tempoh yang lama di waktu malam, tidak tidur hinggalah ke hujung malam, kemudian mengganti tidurnya di waktu siang.”"Al-Khittah al-Barraqah Lidzi an-Nafs at-Tawwaqah - Tulisan Dr. Solah Abdul Fattah al-Khalidi. Sangat disarankan untuk dibaca oleh penuntut ilmu, membicarakan mengenai rutin hidup seorang penuntut ilmu, sifat-sifat mereka,bacaan yang membangkitkan semangat dan motivasi.
Allah Subhanahu Wa Ta`ala memberi motivasi dan panduan berta`amul dengan malam buat kita dalam ayat ini;

ومن اليل فاسجد له وسبحه ليلا طويلا

Dan (dengan apa keadaan pun maka) pada sebahagian dari waktu malam sujudlah kepada Tuhan (dengan mengerjakan sembahyang), dan (seboleh-bolehnya) bertasbihlah memujiNya (dengan mengerjakansembahyang Tahajjud), pada sebahagian yang panjang dari waktu malam (al-Insan : 26.


Tempoh masa waktu malam di musim sejuk yang lebih panjang berbanding siang memberi kemudahan kepada kita untuk menyelesaikan pelbagai perkara yang tidak sempat dilakukan pada siangnya, disamping kesunyian di waktu tersebut menjadikan waktu malam waktu yang terbaik untuk penuntut ilmu menelaah pelajaran, bertahajjud dan bermunajat kepada Allah Ta`ala.Benarlah kata orang-orang soleh terdahulu;

دقائق الليل غالية، فلا ترخصوها بالغفلة
“Saat-saat di waktu malam itu begitu mahal, maka jangan murahkan ia dengan perkara yang melalaikan.”

Maka janganlah dipendekkan malam-malam kita dengan panjangnya dengkuran dan lena. Bersabarlah dalam mengharungi musim sejuk ini, dan berlapang dada dalam menuntut ilmu kerana menuntut ilmu merupakan perjuangan; perjuangan mengeluarkan diri daripada gelap dan hinanya kebodohan dan perjuangan mencari keredhaan Allah Ta`ala dalam kehidupan.

Imam Ahmad Bin Faris ar-Raazi yang merupakan seorang sasterawan Arab menyatakan dalam bait syairnya:

إذا كان يؤذيك حر المصيف و يبس الخريف و برد الشتاء و يلهيك حسن زمان الربيع فأخذك للعلم قل لي، متى؟

"Sekiranya kepanasan musim panas, kering musim luruh, dan kesejukan musim sejuk menyakitimu, juga keseronokan musim bunga melalaikan kamu, Katakan padaku, bilakah waktumu untuk ilmu?"

Maka bersungguh-sungguhlah wahai penuntut ilmu walau musim apapun yang menyapa dirimu. Jadikan taqwa sebagai bekalan dalam perjalanan, al-Quran dan sunnah Nabi Shallallahu `alaihi wasallam sebagai motivasi dan panduan. Mudah-mudahan Allah Ta`ala sentiasa mengatur dan memperbaiki diri kita dan setiap urusan kita, Insya-Allah.


Wallahu `alam.


Nur Adilah Ibrahim,
Subuh Jumu`ah Mubarakah,
27.12.2013, Urdun.

No comments:

Post a Comment