Sunday, January 20, 2013

Bingkisan Buat Muslimah Muda

“Eh, awak tak makan sayur?” Tanya Amirah kepada Safiah suatu hari ketika mereka sedang menikmati juadah hari raya di rumah Safiah.

“Kita memang tak makan sayur. Takleh nak telan. Carrot je yang kita makan” balas Safiah.

“Yeke..Habis awak nak ajar anak awak makan sayur nanti macam mana? Awak suruh je anak awak makan, tapi awak tak makanpun sayur, lepas tu anak awak cakap ‘ala mamapun tak makan sayur!’ haha..Nak jawab apa kat anak nanti?” Amirah tergelak kecil. Dalam nada bergurau, sempat juga dia menyinggung Safiah.

“Ala akak ni, nanti kita cari la suami yang makan sayur..” jawab Safiah. Mudah.

“Haha..boleh plak gitu..Makanlah sayur tu, bukan pahitpun. Nak ajar anak makan sayur nanti senang”.. sempat Amirah memberi pesan sebelum meneruskan makan..

Itu baru kes makan sayur. Belum masuk yang lain lagi. Hakikatnya ramai wanita masih menanti, menunggu dan terus mengharap kepada lelaki yang ‘makan sayur’, berilmu dan beriman datang melamar mereka untuk dijadikan suami. Mudah tugas mereka mendidik anak nanti, fikir wanita. Lantas wanita mengambil remeh persediaan menuju ke alam rumahtangga.

Tulisan ini bukanlah ingin menceritakan perihal mendidik anak kerana saya sendiri belum berpengalaman mengenainya. Tetapi sekadar ingin ‘mengetuk’ pemikiran sesetengah daripada kita yang mengambil remeh tentang PERSEDIAAN sebelum menghadapi bahtera rumahtangga. Persediaan ini bukan hanya terbatas pada aspek fizikal dan material semata-mata tetapi ia juga merangkumi aspek rohani dan iman. Bukan sekadar pada penjagaan tubuh badan, kewangan dan sebagainya.

Tidak sedikit wanita yang sanggup berhabis duit untuk membeli alat solek, pakaian yang bergaya, jam tangan yang berjenama tetapi wanita terlupa untuk menambahkan kualiti diri dari aspek keilmuan dan keimanan. Wanita rasa terbazir membeli bahan bacaan kerana memang tidak rajin membaca. Prof. Dr. Muhammad `Uqlah Ibrahim, Pensyarah Universiti Yarmouk, Jordan pernah menimbulkan persoalan : “Wahai bakal ibu, berapa buah buku tarbawi (pendidikan) yang kamu baca sebelum kamu melahirkan anak kamu?”

Indahnya bicara penyair Arab ini;

يا خادم الجسم كم تسعى لخدمته # أتطلب الربح مما فيه خسران
أقبل على النفس فاستكمل فضائلها # فأنت بالنفس لا بالجسم إنسان


“Wahai kamu yang selalu mengurusi badanmu, betapa banyak usaha yang telah kamu lakukan, apakah kamu mencari keuntungan dari sesuatu yang jelas merugikan. Perhatikan jiwamu, sempurnakan keutamaannya. Kerana kamu disebut manusia dengan jiwa, bukan kerana tubuh jasadmu”.


Apa yang ingin saya tekankan berdasarkan dialog ‘sayur’ di atas adalah mengenai diri kita pada hari ini selaku wanita muslimah. Bagaimana kita ingin menghadapi cabaran masa hadapan jika hari ini kita masih belum membuat persediaan dan perubahan?

Lalu, bagaimana seorang ibu ingin mengajar anaknya memakan sayur jika dia sendiri tidak menggemari sayur?
Bagaimana seorang ibu ingin mengajar anaknya bertudung jika dia sendiri jambul tersembul?

Dan persoalan yang paling penting untuk wanita muslimah bertanya pada dirinya;
“Andai aku sendiri selaku Muslimah tidak menghayati Islam dengan penghayatan yang benar, lalu bagaimana nanti mahu mentarbiyah anak-anak dengan ajaran Islam?”

Tanyakan lagi;

“Adakah tanggungjawab mentarbiyah masyarakat -lelaki dan perempuan- hanya terletak di bahu lelaki sahaja?”

Jika persoalan ini mampu dicermati dengan baik, maka tentulah seseorang yang bergelar wanita muslimah tidak hanya merasa selesa untuk terus menanti sambil menggoyang kaki mengharap ‘Putera Beriman’ datang melamar. Persediaan ini perlu difikirkan secara serius kerana wanita bakal mentarbiyah dan membentuk generasi mukmin yang mempunyai ruh Islam.

Dr. Abdullah Nasih `Ulwan dalam bukunya ‘Tarbiyatul Awlad’ menyebut:

“Diantara faktor-faktor yang menyebabkan kedegilan anak, kerosakan akhlaknya dan keruntuhan peribadinya adalah kerana pengabaian ibu bapa terhadap memperbaiki diri anak, dan tidak menyibukkan diri untuk membimbing dan mendidik mereka. Dan kita janganlah meremehkan peranan ibu dalam memikul amanah, dan melaksanakan tanggunggjawab memelihara anak-anak dan mendidik mereka, serta mengawasi persediaan anak-anak dan menasihati mereka. Maka ibu dalam memikul tanggungjawab adalah sama seperti bapa, bahkan tanggungjawab ibu lebih penting dan lebih berat kerana ibulah yang sering mendampingi anak-anak sejak kelahiran anak sehingga anak membesar menjadi remaja”


KETAHUILAH HUKUM-HAKAM AGAMAMU

Diantara tanda kebagusan ke-Islaman seorang wanita adalah apabila dia mengetahui selok-belok agamanya. Sikap inilah yang dimiliki oleh Mukminat di zaman Nabi s.a.w dahulu sebagaimana yang dimiliki oleh Ummu Salamah Radhiyallahu `anha. Sifat malunya tidak menghalang beliau untuk menuntut ilmu daripada Nabi s.a.w sekalipun soalan yang diajukan kepada Nabi dilihat aneh seperti wajibkah seseorang wanita itu mandi sekiranya dia bermimpi dan melihat terdapat kesan air mani pada pakaian.Kata ‘Aisyah Radhiyallahu `anha: “Sebaik-baik wanita, adalah wanita Ansar, malu tidak pernah menghalang mereka bertafaqquh dalam agama.”

Selagimana wanita dikongkong rasa malu dan tidak mahu mengetahui hukum-hukam
agama, maka ini merupakan kesalahan yang amat besar lagi berbahaya. Wanita hendaklah membiasakan diri untuk tidak merasa malu dalam mempelajari hukum-hakam agama, baik hukum itu kecil mahupun besar. Kerana jika seorang wanita lebih banyak dikongkong rasa malu, maka dia sama sekali tidak akan mengetahui sesuatupun.
Menjadi kewajipan seorang ibu untuk mengajar anak-anak mengenai aqidah, ibadah, menanamkan kecintaan terhadap Allah dan Rasulullah, mengajarkan mereka al-Quran, akhlak dan adab kerana semuanya itu merupakan hak yang perlu ditunaikan kepada anak-anak.

MASIH BELUM TERLAMBAT

Peranan seorang ibu bukan sekadar menyediakan makan minum, mencuci pakaian dan segala yang berkaitan pengurusan rumahtangga tetapi seorang ibu memainkan peranan penting dalam menyuburkan mawaddah, sakinah dan rahmah dalam keluarga agar dapat menuntun keluarga sehingga ke syurga.


Firman Allah s.w.t:

يا أيها الذين آمنوا قوا أنفسكم وأهليكم نارا

“Wahai Orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu daripada api neraka” (At-Tahrim : 6).

Kehidupan kita pada hari ini mencerminkan kehidupan kita pada 5-10 tahun akan datang. Selepas bernikah baru hendak berubah mendalami agama dan baru hendak membentuk keperibadian muslimah yang sebenar, sudah agak terlambat. Ibarat sudah terjun ke dalam laut, kemudian baru hendak belajar berenang. Amat risiko.

Jika hari ini wanita belum puas menikmati zaman gadisnya dan belum mempunyai calon suami, bukan bermaksud wanita tidak perlu membuat persediaan untuk menempuh alam rumahtangga nanti. Tingkatkan ilmu khususnya mengenai hukum-hakam agama, kewanitaan, anak-anak, seksual dan kemahiran-kemahiran yang dapat dimanfaatkan selepas bernikah. Disamping itu, menjaga kesihatan dan mencantikkan diri juga penting kerana diantara punca sukarnya wanita bernikah kerana pengabaian mereka terhadap aspek fizikal diri. Dan yang paling penting, wanita perlulah meningkatkan ibadah dan ketaqwaan sebagai kekuatan jiwa dan persediaan untuk menghadapi ujian rumahtangga kelak.


Benarlah kata-kata penyair Hafizh Ibrahim:

الأم مدرسة إذا أعددتها # أعددت شعبا طيب الأعراق
الأم روض إن تعهده الحيا # بالري أورق أيما إيراق
الأم أستاذ الأساتذة الأولى # شغلت مآثرهم مدى الآفاق


“Ibu adalah sekolah, jika kau persiapkan ia dengan baik, maka kau telah menyiapkan generasi yang harum namanya.
Ibu adalah taman, jika kau rawat dan kau siram, maka ia akan menjadi indah menghijau hamparan.
Ibu adalah guru para pendidik ulung yang penga¬ruh¬¬nya menyebari seluruh penjuru dunia peradaban”


Kehebatan seorang ibu bakal melahirkan generasi yang akan menegakkan panji-panji Islam di masa hadapan. In-syaa-Allah.

3 comments:

  1. terima kasih, cantiknya kandungan, tersentak saya seketika, menilai diri menjadi ibu pada 2 orang amanah Allah. masih mencari-cari rentak didikan..thank you

    ReplyDelete
  2. che lah..tahniah aats penulisan ni.jjetak sikit hati ambo hok ado anok nih. doakan saya menjadi mama yang terbaik utk anak2 saya

    ReplyDelete
  3. Penulisan yg bagus.

    ReplyDelete