Monday, December 10, 2012

Kita Mampu Tetapi Tersilap Mahu

"Eh, seronok ke awak dengar lagu Korea ni? Boleh faham ke bahasa dia?" tanya Ummu kepada Ros.

"Faham je, sebab tu saya dengar. Kalau tak faham takdenye saya nak dengar. saya search la lirik dia. ada translate ke English" jawab Ros sambil tersenyum menzahirkan keseronokannya.

"oh, macam tu ke..Patutpun boleh layan je ek..seronok rupanya sebab faham"..

hebat rupanya manusia. Kemahuan mereka mencetuskan kemampuan.PERLU MAHU

kita mampu sebenarnya. alangkah indahnya sekiranya kemampuan itu kita halakan kepada kemahuan yang benar. Kemahuan yang memberi keseronokan hakiki, yang memberi manfaat buat dunia dan akhirat nanti.

Dan keseronokan yang sebenar itu tidak semua orang mahu. Tidak semua orang dapat menikmatinya meskipun mereka berkemampuan.


Demikianlah sikap kita terhadap al-Quran. Sebenarnya kita mampu untuk memahaminya sekiranya kita mahu. Cetuskanlah kemahuan, pasti akan ada keseronokannya.


Andai kita mampu berusaha untuk memahami lagu-lagu berbahasa asing, al-Quran itu lebih-lebih lagi mampu untuk kita fahami kerana bahasa Arab yang telah lama kita pelajari.(Tafsir Ibnu Katheer, ianya memadai sebagai permulaan dalam memahami al-Quran)Bagi orang beriman itu ada caranya tersendiri untuk menghiburkan jiwa dan menghilangkan tekanan perasaan. Hiburannya melalui al-Quran. Keseronakan mendalami isi kandungannya tiada tandingan. Baginya, tiada keperluan lagi untuk berhibur dengan selain al-Quran.

Di dalamnya Allah ingin mencetuskan kemahuan untuk beramal dari hamba-hambanya dengan menjanjikan pelbagai nikmat yang terdapat di dalam syurga.

Allah juga memberitahu kita melalui firmanNya, mengenai azab-azab yang pedih dan berat di dalam neraka agar kita berasa takut. Agar kita sentiasa inginkan pengampunanNya. Agar kita selalu mengingat bahawa hidup di dunia ini hanya sementara, sebagai tempat persinggahan sahaja.
Ya Allah, tambahkanlah kami ilmu yang mendekatkan diri kami kepadaMu

Bayt Ilmi,
10.12.2012
1518
No comments:

Post a Comment